Wat eigenlijk begon als 'nice to have' en 'baat het niet, schaden doet het zeker niet' is uitgegroeid tot een ware desolutie...
Het probleem is de matige koeling van de ingebouwde ijskast, geen nood, enkele jaren geleden bouwde ik een PC-ventilator in ter hoogte van de koelvinnen van de motor (ijskast uiteraard). Verleden jaar vond ik toevallig nog 2 ventilatoren en heb nu dus 3 stuks die met een simpele on/off schakelaar kunnen bediend worden. Als je nu langs de buitenkant voelt wordt inderdaad veel warme lucht afgevoerd, maar wat betekent dit nu voor de binnentemperatuur IN de ijskast.
Erg terleurstellend moet ik zeggen. Om dit te controleren heb ik een draadloze temperatuursonde in de ijskast opgesteld en tijdens onze vakantie meermaal daags de uitlezing (buiten de ijskast) gecontroleerd. We hebben alle mogelijke parameters verandert, en om maar enkele te noemen gas/elek 220/elek 12 - op Max/Min...
Waar het op aan komt is de buitentemperatuur. Als die <15-20°C draait de ijskast bij wijze van spreken normaal en kunnen ook normale koeltemperatuen bereikt worden +-5°C.
Indien de buitentemperatuur +20°C is mag je er nu eens alles aan doen om je koeler normaal te laten werken, het zal je gewoon niet lukken. Het Max dat wij gemeten hebben is 14,7°C in de koelkast met een buitentemperatuur van 37°C. Al bij al misschien niet slecht, maar ontoereikent om levensmiddelen in te bewaren. 's Nachts zakt de temp uiteraard maar kan het kwaad al geschied zijn, salmonella of enige andere bacteriële besmetting...
U weze gewaarschuwd! Persoonlijk raad ik dan ook aan de koelkast als 'koele berging' te gebruiken, niet echt als koelkast, dwz stop de koeler niet vol met vlees, bereide producten, eieren,... maar herbevoorraad je meermaals per week met verse producten...