CAMPERSITE.BE

Hét forum in verband met Motorhomes
Het is nu 24 apr 2024 13:09

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]

Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Alfabet van Zuidelijk Afrika
BerichtGeplaatst: 26 jun 2020 11:43 
Online
+30000 Postings
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 dec 2004 15:05
Berichten: 39538
Woonplaats: Antwerpse Kempen
Gegroet,


Eind 2018 maakten wij met een huurzwerfwagen een trip in Zuidelijk Afrika. Het verslag daarover bevat een aanhangselke dat ik hieronder weergeef. Wie de rest van het verslag wil lezen verwijs ik naar het draadje “09.11 – 01.12.2018: 5.023 km met “Kaduuk” in Namibië & Zuid-Afrika” in de rubriek Algemeen --> Beknopte Reiservaringen van dit forum.

Hierbij in alfabetische volgorde enkele algemene dingen die nogal verspreid of helemaal niet aan bod kwamen in mijn verslag. Het is geldig voor zowel Zuid-Afrika als Namibië, tenzij anders vermeld. Volledig is dit zeker niet, en dat is ook niet de bedoeling want daartoe bestaan er reisgidsen-, internetsites, enz. Het lijstje hieronder wil voornamelijk enkele dagdagelijkse aspecten aanhalen die me vermeldenswaard of vreemd overkwamen. Met zo’n uitgangspunt kan onderstaande dan ook niet anders dan alleen maar subjectief zijn…

  Citaat:
   Autorijden
   • Links rijden, rechts stuur: sommigen kunnen dat vlot, ik had er in ’t begin veel last mee.
   • Vuistregel: hoe breder de wegen hoe minder goed het wegdek. Veel wegen zijn héél breed…
   • De overgrote meerderheid van de inlandse bestuurders rijdt goed, bedaard, en met verantwoordelijkheidszin. Er rijden echter ook toeristen met huurauto’s rond…
   • Inhalen: zoals bvb. ook in Griekenland of de Baltische staten: de ingehaalde wordt verondersteld op de pechstrook te gaan rijden zodat de inhaler het makkelijk krijgt.

   Betaalkaart
   • Aanvaard op de meeste (maar niet alle) overnachtingsplaatsen en tankstations.
   • In Zuid-Afrika voldoende ATM’s, in Namibië duidelijk minder.

   Camper
   • Hoewel al sinds meer 40 jaar verwoede zwerfwagenreizigers vonden wij een camper toch niet de ideale formule om daar te reizen. reizen. Het huren van een 4x4 terreinvoertuig en overnachten in lodges lijkt me op alle gebied veel meer aangewezen, en misschien zelfs niet duurder.

   Dubai
   • Voor Brussel-Kaapstad of terug duurt reizen over Dubai zo’n 4 à 5 u langer dan over Londen of over Luanda.

   Eten
   • Misschien wel de minst verwachte positieve ervaring van de reis: in Namibië is het eten echt lekker! In Zuid-Afrika was dat niet het geval, maar onze ervaring daar was erg beperkt en volgens mij ook helemaal niet representatief.

   Fotograferen
   • Als fotografen hier teruggekeerd zijn lopen ze het risico al snel als “vervalser” te worden bestempeld. Want bij het zien van die landschappen, en dan vooral die kleuren, gaat niemand geloven dat deze niet via Photoshop zijn gepasseerd!

   Geld
   • De Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) en de Namibische Dollar (NAD of NA$) hebben onderling dezelfde waarde. Zoals je destijds in Luxemburg met Belgisch geld kon betalen maar niet omgekeerd, zoals je nu nog altijd in Schotland met Engelse Ponden kan betalen maar niet omgekeerd, zo kan je in Namibië met Zuid-Afrikaanse Rand betalen maar niet omgekeerd.
   • De waarde ten opzichte van de Euro is erg veranderlijk. Kan belangrijk om weten zijn als je ter plaatse een bedrag in ZAR voorschiet, zelf op dat ogenblik ter plaatse gekocht, en je dat na maanden aandringen (en na aftrek van “administratiekosten”!) tenslotte terugkrijgt in € op basis van de allergoedkoopste wisselkoers sinds jaren, genoteerd op een dag ergens bijna 4 jaar eerder, wat een verschil uitmaakt van bijna 20%! En ik weet dat zoiets gebeurt!
   • Grofweg was ten tijde van deze reis 1 € = 15,25 ZAR en 1 ZAR = 0,0656 € , waarbij de koers ginder doorgaans gunstiger is dan in België.
   • Restbiljetten kan je in België terug omwisselen, maar met veel verlies, restmunten helemaal niet.

   Huren van camper
   • Zoals wij dat mochten ervaren: blijft een risico, zelfs door toedoen van een Belgische organisatie.
   • Diverse kontakten leerden me ondertussen dat er enorme verschillen bestaan tussen de aanbieders, zowel op gebied van keuze in en kwaliteit van voertuigen, als op gebied van de ondersteuning bij moeilijkheden.

   Internet en telefonie
   • Waar gsm-dekking is kan je niet alleen (meestal goed) telefoneren, maar ook (vaak heel traag) op internet. Met een Belgische simkaart kan dat een duur verhaal worden, zo hebben wij zelf ervaren bij de communicaties in verband met onze voertuigpannes.
   • Bij veel lodges en campings is er gratis wifi, maar dan enkel maar heel dicht bij één punt.

   Jan van Riebeeck
   • Zowat de eerste kolonisator van Zuidelijk Afrika.
   • Ondertussen is hij een zeer omstreden personage geworden. De inheemse bevolking loopt helemaal niet hoog op met hem – integendeel. En zelfs de voormalige kolonisatoren bezien hem duidelijk verschillend naargelang ze een Engelse of een Hollandse/Afrikaner bril hebben opstaan. Dat is bijvoorbeeld goed te merken in de verschillen qua inhoud en toon tussen de Engelstalige en de Afrikaanse versie van de Wikipedia-bladzijde over hem: https://de.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Riebeeck en https://af.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Riebeeck .

   Klimaat
   • We reisden in een groot gebied, dus met erg verschillend klimaat. Maar algemeen: hoe meer naar ’t Noorden hoe warmer, en hoe meer weg van de Atlantische Oceaan hoe extremer. Volgens de internetsite https://www.bestereistijd.be/namibie/#Klimaat_Namibië zijn we eigenlijk een maand of twee te laat gereisd om echt goed weer te hebben.

   Lozen
   • Afvalwater: heel simpel: je laat alles lopen waar je staat – de campers hebben zelfs geen afvalwatertank!
   • Toiletcassette: voor zover ik me herinner heb ik enkel in het Oppi-Koppi Restcamp in Kamanjab een specifieke loosplaats daarvoor gezien. Elders is het overal ledigen in het toilet.

   Muggen
   • Hadden we eigenlijk wel schrik voor, we hadden zelfs een klamboe en muskietenhoeden bij, maar helemaal niet nodig gehad. Er waren inderdaad wel enkele keren muggen, maar niet meer dan in onze lage landen.
   • Wie in Afrika aan muggen denkt, denkt aan malaria. In het Noorden van Namibië is dat inderdaad een beperkt risico. Voor bescherming tijdens de periode die we daar waren namen we dan ook ten gepasten tijde de gepaste medicatie.

   Namibië
   • Met 824.268 km² en 2.484.780 inwoners is Namibië 27 keer groter dan België, maar wonen er 4,5 keer minder mensen. Met zijn 3 inwoners/km² is het, na Mongolië (en samen met Australië) het dunst bevolkte land ter wereld. Ter vergelijking: Vlaanderen telt 462 inwoners/km², en is daarmee dus 154 keer dichter bevolkt! En in de hoofdstad Windhoek met zijn 451 inwoners/km² heeft iedere inwoner meer plaats dan het gemiddelde in gans Vlaanderen.
   • Het land kende een bewogen geschiedenis, en is daardoor nog altijd een mengelmoes van talen en culturen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Namibië .
   • Nog meer over dat land lees je op https://nl.wikipedia.org/wiki/Namibië .

   Ovambo
   • De Ovambo is een zwarte bevolkingsgroep uit het Noorden van Namibië en verder ook in Angola. Van alle Namibiërs behoort de helft tot de Ovambo (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ovambo).

   Private rondreis met gids
   • Het is ook mogelijk je door een plaatselijke chauffeur/gids te laten rondrijden in een terreinvoertuig, en te overnachten in lodges. Mits wat zoeken en onderhandelen hoeft dat niet onbetaalbaar duur te zijn, zo leerde ik ondertussen. Maar als het zou tegenvallen met die chauffeur/gids kan dat natuurlijk op een totale mislukking uitdraaien.

   Quizvragen over Zuid-Afrika en Namibië
   • Het internet bevat meerdere sites om veel dingen te leren over Namibië en Zuid-Afrika. Eén van de boeiendste daarbij is kan door middel van quizvragen, bijvoorbeeld op https://www.quizarchief.be/tags/zuid-afrika en op https://www.quizarchief.be/tags/namibië .

   Reisroutes en reistijden
   • In zulke streken gaat het natuurlijk niet op om in GoogleMaps begin- en eindpunt van een deeltraject in te geven, en dan afstand en tijd die daarop af te lezen zijn te gebruiken voor het opstellen van de dagetappes en als basis om daarmee een roadbook op te stellen. Onze eerdere zwerfwagenreizen doorheen andere onherbergzame streken in drie continenten leerden ons dat wel. Het kan nuttig zijn om er niet van uit te gaan dat elke professionele (?) reisorganisator dat ook zo weet…

   Startplaats
   • Persoonlijke mening: Windhoek lijkt me een veel betere startplaats voor zulke toer dan Kaapstad. Naar Windhoek vliegen ben je maar de helft van de tijd onderweg dan wij die via Dubai naar Kaapstad reisden. In Kaapstad is de Tafelberg zeker de moeite, maar verder…? De 8 overnachtingen in Zuid-Afrika boden voor mij zo goed als geen enkele meerwaarde, en zouden veel beter besteed kunnen worden in Namibië. Vanuit Windhoek dezelfde rondrit in Namibië maken zou ook 2.000 km minder rijden betekenen.

   Taal
   • Wat opvalt in deze taalmengelmoes: de benamingen van dorpen en steden verraden vaak de taal van de stichters ervan. Maar op een paar uitzonderingen na worden die originele benamingen niet “vertaald”, en nog veel merkwaardiger: ook de originele tongval blijft behouden. Sperrgebiet blijft zijn Duitse uitspraak behouden, Solitaire zijn Franse, en Keetmanshoop zijn Nederlandse (nee, de Engelstaligen spreken er niet over “Kietmenshoep”!)
   Lezen van en luisteren naar Afrikaans kan erg leuk zijn, zeker als je dan de betekenis verneemt van sommige woorden. Probeer eens op https://kaapstadmagazine.nl/leuke-afrikaanse-woorden of op https://kaapstadmagazine.nl/grappig-afrikaans-liefde .

   Uranium
   • Misschien minder bekend, maar na 3 andere landen is Namibië de belangrijkste producent van uranium (https://en.wikipedia.org/wiki/Uranium_mining_in_Namibia), met 10% aandeel in de wereldproductie). Daarom kent het nogal wat belangstelling van buurland Zuid-Afrika, maar ook van landen als het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, en de laatste tijd ook van China.

   VZW
   • ……….

   Wegen en verkeer
   • De hoofdwegen zijn goed. In Namibië zijn er echter niet veel hoofdwegen, en degene die er toch zijn, zijn ook vaak erg smal.
   • De onverharde wegen zijn erg vermoeiend om te rijden, zeker in Namibië waar ze ook heel veel aandacht vragen en de plots opduikende wasborden soms ronduit gevaarlijk kunnen zijn. Ook het stoffige zand, opgeworpen door ander verkeer, door dieren of gewoon door de wind, kan verrassen. Indien men geen risico’s wil nemen kan men op deze wegen slechts zeer lage gemiddelde snelheden halen.
   • De bewegwijzering is goed, evenals het gebruik van wegnummers (vooral in Namibië).
   • In Zuid-Afrika zagen we op de wegen relatief veel politie, in Namibië erg weinig.

   X
   • X wordt vaak gebruikt als aanduiding voor het onbekende, het onmogelijke, het geheimzinnige. Is Namibië voor jou ook zo een grote X? Ga er dan heen, vóór het te laat is: zelfstandig als je dat kan, zoniet met een bona fide organisator die voldoende vakkennis bezit en degelijke informatie verstrekt die eerlijk en volledig is.

   Youtube
   • Op Youtube zijn er heel veel boeiende en verrassende filmpjes te zien over de soms indrukwekkende streken van Zuid-Afrika en zeker ook van Namibië. Kijken!!!

   Zuid-Afrika
   • Met 1.221.037 km² en 54.841.552 inwoners is Zuid-Afrika bijna 40 keer groter dan België, en wonen er bijna 4,8 keer meer mensen. Met zijn 45 inwoners/km is dat duidelijk onder het Afrikaanse gemiddelde van 75 inwoners/km² (https://www.indexmundi.com/map/?v=21000&r=af&l=nl ). Ter vergelijking: Vlaanderen telt 462 inwoners/km², en is daarmee dus bijna 21 keer dichter bevolkt!
   • Het land heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, en is daardoor nog altijd een mengelmoes van talen en culturen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiede ... uid-Afrika .
   • Zuid-Afrika is absoluut geen veilig land: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrika#Misdaad .
   • Nog meer over dat land lees je op https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrika .

_________________
Vriendelijke zwerfautogroeten,

Clement

Afbeelding
.
KWIBUS = Kompakt Wendbaar Incognito Busje voor Uitstapjes en Supervakanties


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers.


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling