CAMPERSITE.BE

Hét forum in verband met Motorhomes
Het is nu 02 mei 2024 22:36

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]


Forumregels


Klik hier om de forumregels te lezen.




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 01 jun 2007 16:38 
Kris schreef:
paruyma schreef:
Hi,

Het vermogen (P) voor wisselspanning is P=U X I X Cos.Phi ,cosinus phi, als deze 1 is kun je die natuurlijk weg laten.
De cos.Phi staat normaal gezien op het type plaatje van de toestellen.
Dit ter info.

Bij de totale berekening van het opgenomen vermogen Tv plus oven plus het verbruik van de inverter zelf, dat laatste niet vergeten.Dat kan oplopen van 1 à 10 Watt, en zelfs meer.En dit hangt samen met het rendement van de inverter.

Grtz


Oei-oei; nu begeef je je op glad ijs : Het werkelijk vermogen van bv. een motor is inderdaad UxIxCos.Phi doch het netwerk (hier de invertor) moet ook het blindvermogen (UxIx(1-Cos.Phi) leveren - zodat (afgezien van de moeilijkheden die een niet-zuivere sinusinvertor heeft met het faseverschil tussen stroom en spanning) de energie-opwekker het schijnbare vermogen (PxI) moet leveren. Het is wel zo dat de electriciteitstellers enkel het werkelijk vermogen meten zodat de electriciteitsmaatschappij aan grootverbruikers een toeslag aanrekent in functie van de Cos.Phi factor. De slechte Cos.Phi van motoren wordt bv. gecompenseerd met grote condensatoren en/of met TL-lampen.

Voorts is het verlies van een invertor niet 1-10W maar ongeveer 10%.


Kris,
Alle inverters niet op een hoop gooien. Er zijn er wel een duidelijk beter rendement geven dan 90 %. Voorts is voor elke inverter het rendement geen constante maar is afhankelijk van de verhouding tussen nominaal vermogen van de inverter en het te leveren vermogen. Meestalkijg je het optimaal rendement bij een belasting van de helft tot twee derde van het nominaal vermogen... waarbij je dan weer op het oog moet houden dat niet alle leveranciers het nominaal vermogen op dezelfde wijze definieren voor sommigen is dat het maximaal vermogen dat je uit de inverter continu kunt halen, voor anderen wat die over een tijspanne van x minuten kan leveren.

Naast omzettingsverliezen die dus variabel zijn in functie van belasting en van belastingsduur gebruikt een inverter ook energie als er helemaal geen belasting wordt aangelegd. Ook daar zij er zeer grote verschillen van fabrikaat tot fabrikaat. Optimaal is daar de benadering dat de invertor zichzelf afschakeld als er geen stroom wordt gevraagd, maar dan met een instelbare frequente gaat "pollen" of er wat wordt opgeschakeld . Wordt er stroom gevraagd dan komt de inverter "onmiddelijk" op, hier zijn er weer wel verschillen, onmiddelijk is voor de een in milliseconden te meten voor anderen in seconden, en voor de een is dat opstarten zonder pieken, voor de andere met fameuze schommelingen in de golfvorm.

Je kan dus bi het kiezen van een invertor vor optimaa rendement die zowel te groot als te klein kiezen.

Je wijst terecht op de cosinus phi compensatie, die ook bij invertors wordt gebruikt, soms wel soms niet... maar wel (en dn ook voor golfvormcompensatie heeft dan soms weer voor gevolg dat een motor op een gegeven invertor wel wil lopen meet een TL lamp niet ontsteken...

Feit is ook dat een invertor veel gevoeliger voor een minder goede cos phi van een verbruiker dan het net... beschouw dat maar alsof het "net" een veel beter vliegwiel heeft dan een inverter, net zoals een klein onderstation ergens op een camping het daar ook veel lastiger mee heeft dan de mastodonten die het net in een grootstad voeden.

Leek me toch dat uit Paruyamas post het belang van de cos phi al duidelijk was, al doet het nooit kwaad om meer dan een keer op een nagel als deze te kloppen.... er blijft altijd nog we wat nuttige aanvulling te brengen
Groetjes
Archie


Omhoog
  
 
WAARSCHUWING

Deze thread heeft 9 replies

Je moet een geregistreerde gebruiker en/of ingelogd zijn om verdere reacties te lezen.


Registratie is eenvoudig en automatisch
Omhoog
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: marcx


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling